Periode van leegstand

Het kazerneterrein werd in 1999 afgestoten door de Koninklijke Landmacht en kwam in het beheer van de Directie der Dienst Gebouwen, Werken en Terreinen (DGW&T). Voor enkele jaren werd er een asielzoekerscentrum gevestigd in de voormalige logiesgebouwen. Vervolgens werd het terrein van 2002 tot 2010 beheerd door het kunstenaarscollectief KW37. Gedurende deze jaren werden de logiesgebouwen gebruikt door 170 kunstenaars. In 2007 kwam het kazernecomplex in bezit van de gemeente. De bunker werd pas later, op 5 november 2001, door de luchtmacht overgedragen aan de DGW&T en kwam tevens in 2007 in het bezit van de gemeente Arnhem.

In 2006 wordt de Groene Treden, een samenwerking van woningbouwvereniging Vivare en projectontwikkelaar Giesbers Groep, als winnend ontwerp gekozen voor de ontwikkeling van Saksen Weimar. Door de financiƫle crisis in 2008 en de daaropvolgende crisis op de woningmarkt loopt het project echter vertraging op. Uiteindelijk wordt begin 2011 een doorstart gemaakt en in 2012 begon men met de ontwikkeling van de eerste fase. De aanwezigheid van de bunker wordt wel benoemd in de omgevingsbeschrijving van het ontwerp van de Groene Treden, maar er zijn vanuit de projectontwikkelaar geen concrete plannen voor een herbestemming.

In de periode van 2013 tot 2014 wordt door vandalen al het koper uit de bunker gestolen. Gedurende deze periode, tijdens de bouw van de eerste nieuwbouwhuizen, was het bunkerterrein vrij toegankelijk. Pas later werd dit door de gemeente afgesloten met bouwhekken.

Terug naar tijdlijn