De bunker

Achter de dikke muren van een bunker gaan vele verhalen schuil. De Groene Bunker vertelt deze verhalen en we gebruiken ze om tot een nieuwe bestemming voor de bunker te komen.

Koude Oorlog
Midden in de Arnhemse wijk Saksen Weimar ligt een verlaten bunker uit de Koude Oorlog. De bunker is gebouwd in 1974 en diende tot 2000 als communicatiecentrum voor de Koninklijke Luchtmacht. Het beton was bestand tegen een mogelijke kernaanval op vliegbasis Soesterberg en zorgde ervoor dat het personeel het communicatiecentrum een week lang afgesloten van de buitenwereld draaiende kon houden. Op Zwaluwenberg, vlakbij Hilversum, is zelfs een identieke bunker gebouwd zodat bij uitval van één bunker de communicatie tussen de militaire vliegbases geborgd was.

In 2000 is de bunker uit dienst genomen, maar pas sinds 2007 is de gemeente Arnhem eigenaar van het object. In de tussenliggende periode werd de oude kazerne Saksen Weimar en het omliggende terrein omgevormd tot woonwijk, maar bleef de bunker zonder nieuwe bestemming. Koperdieven hebben de grote hoeveelheid aan waardevolle materialen in de bunker buit gemaakt. Wat rest is een kale, betonnen kolos, wachtend op een nieuw leven.

Wil je meer weten over de geschiedenis van de bunker? Klik hier.