Bunkerverhalen 1.0

De twee iconische buizen, in camouflagekleuren, die boven op de bunker staan zijn je vast niet ontgaan. Toen de bunker nog in gebruik was door defensie, werden deze buizen gebruikt als luchttoevoer. Ze lopen door een luchtschacht en komen uit in de filterkamer op de benedenverdieping van de bunker.

Misschien heb je je wel eens afgevraagd, waarom de buizen krom zijn? Dit was noodzakelijk om te zorgen dat de bunker niet onder water kwam te staan door regenwater. Om dezelfde reden zat er vroeger een rooster voor het uiteinde van de buizen, deze hield grof vuil en vogels tegen. Helaas zijn deze roosters in de loop van de jaren verdwenen.

Als het erg koud was dan moest er iemand naar buiten om met een bezem het ijs van het rooster te schrobben.

Wat mij verbaasde waren de verwarmingselementen aan de buitenkant van de buizen. Van een oudgediende weten we nu waar deze voor waren. In de beginjaren van de bunker, moesten de medewerkers, als het erg koud was, met een bezem naar buiten om sneeuw en ijs van de roosters af te schrobben. Pas later werden er verwarmingselementen gemonteerd. Hiervoor moest uiteindelijk nog steeds iemand in de kou naar buiten om de knop om te zetten.

Leave a Comment

Your email address will not be published.