De Wetenschapswinkel

Om een passende duurzame herbestemming te vinden voor de bunker, werken we samen met verschillende educatieve instellingen in Arnhem en omgeving. Studenten helpen ons daarin met het vormgeven van onze ideeen. De keuze om de Wageningen University and Research te benaderen was snel gemaakt. Deze internationaal erkende ‘landbouw’ universiteit focust zijn onderzoek en onderwijs op voedselproductie, leefomgeving en gezondheid.

Ons project werd opgepikt door Marcel Vijn, een onderzoeker van de afdeling Plant Sciences. Marcel doet onderzoek naar multifunctionele landbouw en stadslandbouw. Hij was meteen enthousiast over de mogelijkheden rondom de Groene Bunker. Het eerste deel van het Wetenschapswinkelproject bestond uit twee groepen van zes studenten die voor het vak Academic Consultancy Training (ACT) aan een adviesrapport voor de Groene Bunker werkten.

De eerste groep ondersteunde ons met hun technische kennis op het gebied van vertical farming. Is het teelt-technisch mogelijk om in een bunker voedsel te verbouwen? Daarnaast organiseerden ze een enquête voor de buurtbewoners van Saksen Weimar om te inventariseren hoe zij tegen de Groene Bunker aankijken.

De tweede groep verdiepte zich in de potentie van de bunker om een rol te spelen in educatieve activiteiten. Zij organiseerden een workshop met experts over ‘community engagement’ waarin de community gezien kan worden in de breedste zin van het woord. De buurt, de stad of een groep van lokale en regionale onderwijs- en kennisinstellingen. Daarnaast interviewden zij lokale experts op het gebied van educatie en buurtparticipatie. 

Met deze twee projecten werd de eerste fase van het Wetenschapswinkelproject afgesloten. Over het vervolg van het Wetenschapswinkelproject leest u binnenkort meer.

Leave a Comment

Your email address will not be published.