Een korte geschiedenis

De geschiedenis van de bunker op Saksen Weimar is te verdelen in een periode waarin de bunker een militaire functie had en de daaropvolgende periode waarin de bunker geen officiële bestemming had. Voor informatie over de eerste periode hebben we ons gebaseerd op bronnen uit het netwerk van de Officieren Verbindingen en Communicatie- en Informatie Systemen Koninklijke Luchtmacht (OVCISKLu).

Kazerne Saksen Weimar

Kazerne Saksen Weimar

De Saksen Weimarkazerne is in 1939 gebouwd en, zoals vele andere nieuwe kazernes in die tijd, in 1940 in gebruik genomen door de Duitse strijdkrachten.

 

 

Read more

Bouw van de bunker

Bouw van de bunker

De locaties voor de bunkers, het landgoed de Zwaluwenberg in Hollandsche Rading en de Saksen Weimarkazerne in Arnhem, werden gekozen omdat hier reeds straalzenderstations aanwezig waren. In 1972 werd begonnen met de bouw van de bunker op Zwaluwenberg….

Read more

AMSS

AMSS

Het Automated Message Switching System (AMSS) werd gebruikt van 1975 tot en met 1994 voor het berichtenverkeer van de koninklijke luchtmacht…

 

 

Read more

ASCON

ASCON

ASCON kwam later en was gedurende de periode van 1980 tot 2000 het primaire verbindingsstelsel van de koninklijke luchtmacht…

 

 

Read more

Definitief einde ASCON tijdperk

Periode van leegstand

Periode van leegstand

De bunker werd,  op 5 november 2001, door de luchtmacht overgedragen aan de DGW&T en staat sindsdien leeg…

 

Read more

Gemeente Arnhem

Gemeente Arnhem

In 2007 kwam de bunker in het bezit van de gemeente. In de jaren die volgden zijn er diverse voorstellen geweest voor een herbestemming van de bunker…

 

Read more

De Groene Bunker

De Groene Bunker

In 2019 heeft NOBS film & video, een filmproductiebedrijf gevestigd op Saksen Weimar, aan de gemeente voorgesteld om de bunker een herbestemming te geven als ‘vertical farm’.

 

Read more

Onderzoeksperiode

Onderzoeksperiode

In mei 2020 nam de Groene Bunker de sleutel van de bunker in ontvangst van de gemeente. De Groene Bunker doet voor een periode van twee jaar onderzoek en zet pilotprojecten op om een passende herbestemming voor de bunker te vinden.

Read more

Leave a Comment

Your email address will not be published.